Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak zrobić ser Gouda, nie jesteś sam. Procedura nie jest wcale taka trudna i istnieje wiele przepisów na ten smakowity przysmak. Wykonaj te proste kroki, aby zrobić swój własny ser w domu! Następnie, ciesz się nim ze smaczną przekąską! Wymienione poniżej są niektóre z najlepszych. I nie zapomnij sprawdzić naszych innych przepisów na ser! Nigdy nie wiadomo, kiedy będziesz chciał zrobić kolejną partię!
Pierwszy, będziesz potrzebował mezofilnej kultury starterowej i maślanki. Pozostaw mieszaninę w temperaturze pokojowej na sześć do ośmiu godzin lub do momentu, gdy ser osiągnie konsystencję jogurtu. Możesz również spryskać sprzęt rozcieńczonym białym octem, aby go wysterylizować. Gdy mleko będzie miało stałą temperaturę, dodaj kulturę mezofilną i wymieszaj. Następnie pozwól mieszance dojrzewać przez około 30 minut.
Aby rozpocząć produkcję sera Gouda, umieść ser w roztworze solanki zawierającym wodę, sól i ocet. Większość stylów Gouda jest pokryta woskiem serowym, aby zapobiec wysychaniu. Tradycyjna skórka sera Gouda ma głęboki czerwony lub żółty kolor. Boerenkaas jest od czasu do czasu szczotkowany, aby utrzymać skórkę w czystości. Półtwardy ser holenderski Edam jest również wytwarzany w ten sam sposób. Skórka jest gruba i zaokrąglona i ma orzechowy smak bez słodyczy karmelu. W miarę starzenia się, smak staje się mocniejszy i bardziej ostry.
Jeśli chcesz zrobić dwufuntową partię sera Gouda, musisz użyć dwóch galonów mleka. Mleko pasteryzowane powinno mieć temperaturę 84 stopni Fahrenheita. Pasteryzowane mleko powinno być przy 80-84 stopniach F, ponieważ białko w pasteryzowanym mleku ma tendencję do łatwego przypalania się. Gdy mleko osiągnie taką temperaturę, dodaj kulturę serową MM100. Odczekaj 30 minut, mieszaj mieszankę przez 30 sekund, a skrzep powinien być twardy.
Jeśli chcesz podać ten ser do obiadu z okazji Święta Dziękczynienia, upewnij się, że podasz go z warzywami. Dobry kawałek domowego sera Gouda będzie dobrze komponował się z sałatkami warzywnymi. Ten pyszny ser sprawi, że twoje kubki smakowe eksplodują. Przygotuj się więc do zagłębienia w pyszny przepis! cunoaște tajemnice sera gouda i podaj go z pysznościami! Możesz również wypróbować nasze pyszne przepisy na Goudę! Z pewnością będziesz zaskoczony efektami!
Ten pyszny ser powstaje z mleka krowiego lub mleka hodowlanego. Po dojrzeniu potrzebuje około 6 tygodni, aby osiągnąć swój ostateczny smak. Następnie ser jest myty w solance i woskowany, co zapobiega rozwojowi bakterii i nadaje mu charakterystyczny smak. Najlepiej jest przechowywać ser przez około rok przed podaniem. Jeśli nie planujesz podawać go jako przekąski, jest on również świetnym dodatkiem do deski serów.
Po schłodzeniu mleka, jest ono termizowane do pożądanego stosunku tłuszczu do białka. Gdy skrzep osiągnie pożądaną gęstość, jest następnie pasteryzowany. Całkowite obciążenie cieplne musi być wystarczająco wysokie, aby zahamować rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych i niektórych organizmów psujących się, jak również enzymu oksydazy ksantynowej. W zależności od pożądanego smaku i konsystencji, ser ten będzie doskonałym dodatkiem do każdego dania serowego.
Podobne tematy