Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak zrobić domowy sos do burgerów, nie jesteś sam. Zrobienie własnego sosu do hamburgerów w domu jest łatwe i zajmuje tylko kilka minut. W rzeczywistości jest to jeden z najłatwiejszych i najsmaczniejszych przepisów na sos do hamburgerów, jakie możesz wypróbować. Używane składniki są powszechnie spotykane w Twojej kuchni i mogą być łatwo podwojone, jeśli potrzebujesz więcej sosu niż normalnie byś używał.
W celu zrobienia własnego sosu do burgerów, możesz użyć albo przygotowanej żółtej musztardy lub musztardy Dijon. Możesz również dodać odrobinę papryki, ponieważ nada ona sosowi do burgerów głębszy kolor i smak. Wędzona papryka jest również świetna do sosu do burgerów. Dodaj szczyptę soli i czosnek w proszku do smaku i przechowuj sos do burgerów w lodówce do pięciu dni.
Domowy sos do burgerów zachowa się przez dwa tygodnie w lodówce. Trzymaj go szczelnie przykrytego, aby uniknąć zapachów. Czterouncjowy słoik mason pomieści sos do burgerów przez tydzień. Możesz również zastąpić majonez jogurtem greckim. Możesz również zastąpić sok z ogórków białym octem lub octem jabłkowym. Niezależnie od tego, co zdecydujesz się użyć, z pewnością będziesz cieszyć się tym pysznym sosem.
Innym sposobem na zwiększenie smaku twoich burgerów jest dodanie do nich odrobiny octu. Ocet jabłkowy cydr jest świetną opcją, ponieważ dodaje nieco bardziej złożony smak niż biały ocet. Można również dodać odrobinę soku z limonki lub cytryny dla kwasowości. Oprócz hamburgerów, można również użyć sosu hamburgerowego jako sosu do zanurzania dla frytek i klinów ziemniaczanych.
Możesz podawać burgery zwieńczone tym sosem, wraz z frytkami, pokrojonymi warzywami i domowej roboty piklami z chleba i masła. Wiele sieci fast-food serwuje swoje burgery z własnym tajnym sosem, który jest zwykle odmianą Thousand Island dressing. Taki sos do burgerów można znaleźć w lokalnym sklepie spożywczym. Hellmann’s też taki robi, podobnie jak Heinz. Po opanowaniu tego przepisu, nigdy nie wrócisz.
Innym pysznym sposobem na ubranie burgerów jest dodanie jakiegoś bekonu do sosu do burgerów. Bekon dodaje smaku i tekstury do sosu, co czyni go doskonałym dodatkiem do burgerów, kanapek z kurczakiem, a nawet klopsa. Aby uzyskać bardziej odważny sos, możesz rozcieńczyć go sokiem z ogórków lub wodą. Kiedy już stworzysz sos do hamburgerów, używaj go do wszystkiego. Można go nawet wykorzystać jako dip do ciastek krabowych lub do smażonych krewetek.
Podobne tematy