Wino domowe krok po kroku, czyli pyszne i aromatyczne wino, które jest łatwe w przygotowaniu i zachwyca smakiem. Jak się okazuje, wino z aronii [https://naszewino.pl/wino-z-aronii] wykazuje też cenne właściwości zdrowotne, ponieważ aronia jest bogata w witaminy: C, B2, B6, E i PP. Zawiera też cenne pierwiastki, takie jak jod, pektyny czy mangan. W polskich domach aronia używana jest do przygotowywania win wytrawnych i półwytrawne, a oprócz unikalnego smaku wino z aronii cechuje się też wysoką zawartością silnych przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed chorobami.
Wino z aronii – jakie właściwości posiada?
Nie bez powodu mówi się, że wino z aronii to naturalny eliksir młodości, który zapobiega powstawaniu wolnych rodników, uznawanych za przyczynę starzenia się organizmu. Ciekawostką jest fakt, że to właśnie aronia uważana jest za najzdrowszy owoc jagodowy na całym świecie, a wino pochodzące z jej owoców w wielu krajach jest uznawane za produkt leczniczy. W medycynie niekonwencjonalnej zaleca się nawet picie wina z aronii w przypadku problemów z układem pokarmowym, a także w celu przyspieszenia przemiany materii, uregulowania ciśnienia krwi, a także osobom, które zmagają się z dolegliwościami wątroby i trzustki. Oczywiście, w takiej sytuacji zawsze należy zachować umiar w piciu wina, a przede wszystkim wiedzieć jak przygotować wino domowe krok po kroku.
Wino z aronii – z czego wynika jego popularność?
Wino z aronii cieszy się coraz większą popularnością ze względu na właściwości przypisywane aronii. W ostatnim czasie zyskała ona nawet opinię superfoods. W medycynie naturalnej wskazuje się, że wino z aronii posiada przede wszystkim właściwości antyoksydacyjne i mogą po nie sięgać nawet osoby zmagające się z cukrzycą. Ponadto picie wina z aronii w niewielkich ilościach wpływa pozytywnie na ukrwienie naczyń krwionośnych i jest polecane osobom, które zmagają się z nadciśnieniem.
Inną właściwością wina z aronii jest też możliwość kontrolowania masa ciała, ponieważ aronia zwiększa wydzielanie adipobektyny, czyli hormonu który wysyła do ciała swoistą informacje by używało tłuszczu jako energii pokarmowej, a to wpływa na przyspieszenie metabolizmu i spalanie tkanki tłuszczowej.
Ciekawostką jest fakt, że badania, przeprowadzono w Polsce udowodniły, że osoby, które przez sześć tygodni piły sok z aronii unormowały swoje ciśnienie i utrzymały je na właściwym poziomie, pomimo, iż przed tym eksperymentem zmagały się z nadciśnieniem.
Wino z aronii – przepis
Aby wykonać domowe wino z aronii potrzeba:
- Ok. 7 kg dojrzałej aronii;
- 4 litry wody;
- 2,5 kg cukru;
- Opakowanie drożdży winnych, które można kupić w specjalistycznych sklepach;
- 4 g pożywki;
- 1 łyżeczkę pektopolu
Aronię należy zebrać już po pierwszych przymrozkach, a jeśli robimy to wcześniej to należy przemrozić ją zamrażarce, a następnie wyjąć i zmiażdżyć, ale nie miksować. Następnie aronię wrzuca się do gąsiora i zalewa 2 litrami wrzącej wody, dodając pektopol. Pozostałą wodę należy zagotować z dodatkiem cukru, a powstały z tego syrop ostudzić i chłodny wlać do gąsiora. Na koniec należy dodać drożdże i pożywkę.
Tak przygotowane wino z aronii powinno być odstawione do fermentacji na ok. 2 tygodnie i powinno leżakować w ciepłym miejscu. Po tym czasie należy oddzielić wino od resztek owoców i przecedzić je do innego gąsiora. Wino z aronii powinno następnie leżakować co najmniej sześć tygodni. Po tym czasie należy odlać wyklarowane wino i pozbyć się osadu, a następnie znów odstawić wino do leżakowania na 3 miesiące. Po upływie tego czasu wino z aronii jest już gotowe i można je przelewać do butelek.
Domowe wino z aronii to pyszny trunek, który zawiera bogactwo witamin i składników mineralnych, a w okresie zimowym nie tylko rozgrzewa, ale ma też pozytywny wpływ na organizm. Przygotowanie wina z aronii w warunkach domowych nie jest trudne i wystarczy zastosować się do kilku kroków, aby móc cieszyć się jego unikalnym smakiem i dobroczynnymi właściwościami.
Podobne tematy