Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się jak zrobić makowiec z plastrami jabłek, to dobrze trafiliście! Przepis jest prosty, pyszny i będzie idealny na każdy jesienny dzień. To ciasto jest pyszne z popołudniową herbatą lub kawą! Oto kilka pomocnych wskazówek. Po pierwsze, upewnij się, że jabłka nie są zbyt brązowe. Następnie zetrzyj jabłka na tarce i wymieszaj z makiem i bułką tartą. Możesz też dodać trochę startej skórki z cytryny.
Mak można znaleźć w internecie luzem i w większości bliskowschodnich supermarketów. Nawet supermarkety sieciowe niosą stojaki z przyprawami z nimi. Nasiona muszą być zmielone, ale możesz użyć elektrycznego młynka do kawy, jeśli go masz. Możesz też użyć blendera, ale upewnij się, że masz mocny! Upewnij się, że zmielisz nasiona drobno, bo inaczej zjełczeją.
Aby zrobić makowiec, podgrzej mak na nieprzywierającej patelni. Na kuchence elektrycznej zajmie to kilka minut, więc bądź cierpliwy! Uważaj, żeby nie ubijać ich za bardzo – to sprawi, że będą mięsiste! Po podgrzaniu, wymieszaj mak na patelni i pozwól mu ostygnąć przez co najmniej pół godziny. Następnie dodaj jabłka i śmietanę do smarowania.
Obierz, przepołów i pokrój jabłka na cienkie plasterki. Wymieszaj z sokiem z cytryny i dobrze wymieszaj. Rozłóż masę na przygotowane patelnie. Posypać jabłka mieszanką streusel. Piec ciasto przez około 35 minut, lub do momentu, gdy szpikulec włożony do środka wyjdzie z wilgotnymi okruchami. Ciasto można przechowywać w lodówce do 5 dni.
Przygotuj foremkę lub patelnię, wykładając ją papierem tłuszczowym. Posmaruj formę lub patelnię masłem. Połączyć mak z połową cukru i białkami. Wymieszaj mak i jabłka z masą. Dodać pozostały cukier i proszek do pieczenia i dobrze wymieszać. Wlać masę do formy lub blachy do pieczenia. Pozostawić na co najmniej 30 minut.
Przyrządzając makowiec z jabłkami, ważne jest, aby upewnić się, że temperatura piekarnika wynosi 350 stopni F. Po wymieszaniu jaj, masła i cukru, przesiać razem mąkę i mak. Jabłka delikatnie złożyć do ciasta. Piecz ciasto do momentu, aż brzegi będą ugotowane. Podawaj je na ciepło lub na zimno. Kiedy będziesz gotowa do podania, ciesz się swoim pysznym deserem!
Podobne tematy